Voorste kruisband scheur
De voorste kruisband is een peesachtige band midden in het kniegewricht en erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Als de voorste kruisband goed functioneert voorkomt hij dat het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het dijbeen. De achterste kruisband loopt in de knie achter de voorste kruisband en voorkomt het naar achteren bewegen van het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen. Letsel van de voorste kruisband komt geregeld voor en geneest niet uit zichzelf. Ook het hechten van een gescheurde voorste kruisband geeft (vooralsnog) onvoldoende genezing.

Klachten bij een gescheurde voorste kruisband
Wanneer een voorste kruisband is afgescheurd of volledig uitgerekt, is er een grotere bewegingsvrijheid van het kniegewricht en kunnen symptomen optreden zoals een gevoel van doorzakken, pijn of blokkeren. Voor actieve contactsporters zoals voetballers, basketballers, hockeyers, volleyballers en handballers is er, naast een gescheurde voorste kruisband, tevens een verhoogd risico op beschadiging van een meniscus of van het kraakbeen. Hetzelfde geldt voor mensen die in hun beroep lichamelijk actief zijn zoals politiemensen, bouwvakkers en mensen in verzorgende beroepen.
De meest voorkomende klachten bij een gescheurde voorste kruisband zijn:
• De gescheurde voorste kruisband geeft meestal zwikklachten. Een scheur van de voorste kruisband is zeer frequent sport gerelateerd. De verscheuring kan hoorbaar zijn met een knap, de knie zwelt veelal snel op en voelt direct onbetrouwbaar aan.
• Bij strek- en draaibewegingen kan men "door de knie zakken". Dit gebeurt omdat de voorste kruisband de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet meer tegenhoudt. Daardoor schuiven onder- en bovenbeen als het ware over elkaar heen. Dit kan in wisselende mate weer een acute toename in pijn en zwelling van de knie geven.
• Ten gevolge van de "stomp" van de afgescheurde voorste kruisband kan een beperking zijn ontstaan bij het strekken van de knie.
Constatering voorste kruisbandletsel
Aangezien de knie binnen enkele uren erg pijnlijk wordt, zal u over het algemeen vrij snel een huisarts raadplegen. Het onderzoek dat de huisarts doet, zal vrij moeilijk uitvoerbaar zijn. U kunt de knie niet goed bewegen en de testen om te beoordelen of er knie instabiliteit bestaat, kunnen niet goed uitgevoerd worden.
Röntgenfoto's hebben bij bandletsel over het algemeen geen zin, omdat de banden niet te zien zijn op röntgenfoto’s, al zijn er wel aanwijzingen waarop een diagnose (bijna) zeker gesteld kan worden.
Een MRI scan kan wel uitsluitsel geven. Op de MRI scan zijn naast het bot, ook de banden, de meniscus, spieren en kraakbeen te zien.

De conservatieve behandeling, geen operatie
Een kruisband moet niet geopereerd worden!
Wel zijn we naarmate mensen jonger zijn 'agressiever', dit om kraakbeenletsel in de toekomst te voorkomen. Met fysiotherapie kan de kracht en de coördinatie van de bovenbeenspieren worden getraind. Zeker bij maar milde instabiliteitsklachten kan hier prima voor gekozen worden. De keuze voor conservatieve behandeling wordt bepaald op grond van de mate van instabiliteit, de aard en intensiteit van sportbeoefening, de conditie van de knie en de leeftijd van de patiënt. Daarnaast is ook het beroep van de patiënt soms belangrijk.
Brace behandeling
De brace behandeling wordt vooral aanbevolen aan patiënten die tijdens het sporten de knie niet kunnen vertrouwen en weinig klachten hebben bij normale activiteiten overdag. Een brace geeft geen absolute bescherming tegen draaikrachten.

Stoppen sporten als voorheen
Het volledig staken van sportbeoefening is niet altijd noodzakelijk. Vooral sporten als voetbal, hockey, squash, basketbal, handbal en volleybal en vechtsporten (kickboksen, judo, karate) vragen een goede functionele stabiliteit van de knie.
Fietsen, zwemmen, hardlopen op gelijke ondergrond, roeien, schaatsen, langlaufen en skiën zijn vaak nog wel goed mogelijk.
De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven. De patiënt moet bij deze activiteiten rekening houden met de knie en in feite kan de knie als gehandicapt worden beschouwd. De instabiliteit zoals die door de patiënt wordt ervaren is leidend.
Vooral bij topsporters is een milde draaiinstabiliteit van de knie zoals die bij het stress onderzoek wordt gevonden vaak verantwoordelijk voor grote beperkingen. Om die reden wordt dan vaak sneller besloten tot een operatieve behandeling.
De operatieve behandeling
Reconstructie van de voorste kruisband. Hierbij wordt, door middel van een kijkoperatie,
de gescheurde kruisband door een eigen pees of pezen vervangen.
• De operatie is (meestal) in dagbehandeling. Je komt op de operatiedag naar de kliniek en mag na een aantal uur weer naar huis om verder te herstellen.
• De operatie gebeurt onder algehele narcose of ruggenprik, iets dat wordt besproken met de anesthesist
• De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.
• De gescheurde voorste kruisband wordt gereconstrueerd door middel van één van de volgende technieken:
Hamstringplastiek techniek
Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van de hamstring als nieuwe voorste kruisband.
Deze wordt uit de achterzijde van het bovenbeen verwijderd, dubbelgevouwen en via twee
boorkanalen in het boven- en onderbeen getrokken en vastgezet met een schroef, anker
of een klein plaatje. U krijgt een litteken aan de binnenzijde van uw knie.
Bone-patella tendon-bone techniek
Bij deze techniek wordt de voorste kruisband hersteld met behulp van een deel van een
strekpees van de knieschijf. U krijgt één of twee kleine sneetjes aan de voorzijde van uw
knie ter hoogte van de kniepees. Het middelste bot wordt verwijderd. Onder
artroscopische controle (kijkoperatie) wordt dit stukje pees op de oorspronkelijke plaats
van de voorste kruisband vastgezet.
Quadricepspees techniek
Een techniek in opkomst, wordt al toegepast in enkele kliniek, lijkt mogelijk de voorkeur te hebben boven de patellapees techniek, want er lijken minder klachten van de voorzijde van de knie te ontstaan.
Animatie techniek reconstructie kruisband, welke iets aangepast door ons wordt toegepast.
Nieuwe technieken zijn in opkomst, maar worden met name in onderzoeksverband momenteel toegepast.
De Ligamys techniek is een techniek die nog onderzocht wordt, nog maar weinig lange resultaten bekend. Hieronder vind u enige informatie.
http://ligamys.com/en/home/patient/start.html
http://ligamys.com/en/home/patient/who-implants/surgery-centres.980.html
https://www.uzgent.be/nl/home/Lists/PDFs%20UZ%20letters/UZLetters124_kruisbanden.pdf

De Internal Brace techniek; wordt niet standaard uitgevoerd, ook in onderzoek.
http://www.arthrex.com

De BEAR techniek, idem.
Uitleg (Engels) via animatie

Natraject
Je mag verwachten dat de knie weer stabiel wordt. Wel is het een lang en intensief traject waarin ook veel van de patient wordt verwacht in de vorm van veel oefenen.
Een knie waarin forse kraakbeenschade wordt geconstateerd, zal mogelijk niet geheel pijnvrij worden en/of blijven.
Er zijn verschillende protocollen voor nabehandeling van de kruisband.
Voorbeeld van een nabehandelingsprotocol:

Zie ook:
https://www.zorgvoorbeweging.nl/voorste-kruisbandreconstructie
https://www.fckruisband.nl
https://sportmedischnetwerk.nl/voorste-kruisband/
https://www.bergmanclinics.nl/bewegingszorg/knie/beschadiging-voorste-kruisband