Wat is en doet een meniscus?



De meniscus is een rubberachtige, halve maanvormige structuur aan de binnen- en buitenzijde in de knie. Een mens heeft dus twee menisci in elke knie. De meniscus fungeert als een soort stootkussen / schokdemper tussen het boven- en onderbeen. De meniscus is slecht doorbloed: alleen de randen van de meniscus, waar deze vastzit aan het kniekapsel, worden doorbloed. Deze matige doorbloeding is mede de oorzaak van de slechte spontane genezing van eventuele scheuren in de meniscus.

De meniscus kan tot problemen leiden in de knie, meestal doordat er een scheur in is ontstaan. De klachten die ontstaan bij een scheur van de meniscus zijn:
  • Vrijwel altijd pijn in de knie, aan de kant van de scheur.
  • De knie kan ten gevolge van de irritatie gaan zwellen; er komt vocht in de knie.
  • De knie kan onbetrouwbaar aanvoelen.
  • De knie kan “op slot” gaan en niet meer wil buigen of strekken.

Een scheur in de meniscus kan goed gediagnosticeerd worden bij het lichamelijk onderzoek; in dat geval wordt meestal een kniekijkoperatie (ofwel: arthroscopie) geadviseerd. Soms is de diagnose van een gescheurde meniscus onduidelijk en wordt eerst een MRI scan gemaakt.
Er zijn verschillende soorten scheuren mogelijk, op verschillende plaatsen in de meniscus. Behalve dat de gescheurde meniscus de eerder genoemde pijnklachten kan geven, kan ten gevolge van de scheur ook kraakbeenschade ontstaan.



Schermafbeelding 2018-03-15 om 22.26.30

Voor een zeer handige animatie en uitleg zie:
https://youtu.be/_hYhdO5SqD4


Verwijderen of hechten?

Al deels uitgelegd in bovenstaande video, maar samenvattend betekend het: als de scheur in een 'rode' zone zit, een zone met doorbloeding, dan is de kans het grootst dat een hechting zinvol is.

Hechten gaat als volgt te werk tijdens een kijkoperatie:
Wederom een animatie dat een goed beeld geeft van een meniscushechting, hier een device dat ook wij gebruiken bij Bergman Clinics Rotterdam.

https://youtu.be/foBXyjKCtoo

Geregeld is het helaas niet zinvol of mogelijk de meniscus te hechten en zal er een blokkerend stukje uit gehaald moeten worden. Dit kan met verschillende 'schaartjes en tangetjes' met de kijkoperatie gedaan worden. Uiteraard halen we dan zo weinig mogelijk van het meniscusweefsel / de schokdemper uit de knie.


Postoperatief / na de operatie

Als de meniscus niet gehecht kan worden, mag er direct op de knie gestaan en gelopen worden 'naar kunnen'
Raadzaam is het wel om enkele dagen krukken te gebruiken.
Wondgenezing duurt tussen enkele dagen en 2 weken, meestal zijn mensen na 6 weken volledig klachtenvrij, maar daar is natuurlijk een ruime variatie in…

Wordt de meniscus gehecht, mag je 6 weken meestal niet verder buigen dan 90 graden en geen volledig gewicht op de knie zetten (= partieel belasten). Krukken zijn dus noodzakelijk!
Dit allemaal om de meniscusgenezing de grootste kans te geven.


Zie ook:


https://www.bergmanclinics.nl/bewegingszorg/knie/meniscus-beschadiging
https://www.thuisarts.nl/knieletsel/ik-heb-gescheurde-meniscus
https://www.zorgvoorbeweging.nl/een-scheur-de-meniscus
https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/artroscopie_van_de_knie/artroscopische_behandeling_van_knieklachten/behandeling_meniscusletsels.html

Pasted Graphic 1